Vad är inkluderingsdockor eller "Diversity Dolls"?

Inkluderingsdockor representerar mångfalden i samhället och strävar efter att spegla en bred variation av hudtoner, kulturer, kroppstyper och könsidentiteter. Många inkluderingsdockor har även fysiska funktionsvariationer, som dockor med diabetes, dockor som saknar hår, dockor med glasögon  eller andra hjälpmedel. Det kan också finnas dockor med osynliga funktionsvariationer som autism och ADHD. Dessa dockor ger barn möjlighet att förstå att alla människor, oavsett förmågor, har lika mycket värde. 

Vi brukar säga att de här dockorna är mer än vanliga dockor eftersom de kan användas som verktyg för att hjälpa barn att utveckla empati, förståelse och acceptans för alla människor runt omkring dem. 

 

Varför är inkluderingsdockor viktiga?


Självkänsla och representation
För barn som tillhör minoriteter eller som har funktionsvariationer, är det ofta svårt att hitta leksaker som speglar deras verklighet. Inkluderingsdockor ger dessa barn en möjlighet att se sig själva representerade, vilket är viktigt för deras självkänsla och känsla av tillhörighet. 


Empati och förståelse
När barn leker med dockor som ser olika ut, utvecklar de en förståelse för att människor kan ha olika förutsättningar men är ändå lika värdefulla. Det kan också hjälpa till att minska fördomar och öka empati, vilket är en viktig del av barns sociala och känslomässiga utveckling.


Hur kan du använda inkluderingsdockor i vardagen?

Föräldrar, pedagoger och andra vuxna kan använda inkluderingsdockor för att samtala med barn om mångfald och inkludering på ett naturligt och lekfullt sätt. Det kan handla om att låta barn leka fritt med dockor som har olika bakgrunder, eller att ställa frågor som uppmuntrar reflektion: "Varför tror du att den här dockan har en rullstol?" eller "Vad tror du att den här dockan tycker om att göra på sin fritid?". Genom dessa samtal kan barn lära sig att olikheter inte bara är något vi ska acceptera, utan också något vi kan fira och uppskatta.

Lämna en kommentar

Observera: kommentarer måste godkännas innan de publiceras.