Fatma och Hamid sitter och håller om varandra i en park

Om oss

Välkommen till Watoto Arts – ett familjeägt, socialt företag grundat av Fatma Guettou och Hamid Noroozian. Vår passion är att erbjuda barn leksaker som är inkluderande och samtidigt tillverkade på ett rättvist och hållbart sätt.

Watoto Arts föddes ur en enkel observation: leksaksbutikernas utbud representerade inte mångfalden i vårt samhälle. Våra egna barn kunde inte hitta dockor som de kunde identifiera sig med. De dockor som fanns tillgängliga var massproducerade under tveksamma förhållanden, med material som varken var hållbara eller etiskt framställda. Detta ville vi ändra på.

En resa

Ett Familjeföretag

Hur det började...

“Jag satte mig vid köksbordet på kvällen när jag var föräldraledig och började sy en docka till min son. På morgonen när barnen vaknade gav jag dockan till dem och översköljdes av kärlek”

En familjebild på watoto arts familjen, mamma, pappa och tre barn ute i en park

Familjeföretag med ett viktigt uppdrag

Idag är vi ett familjeföretag med ett viktigt uppdrag: att erbjuda inkluderande leksaker som är tillverkade på ett snällt sätt som värnar om vårt samhälle och vår miljö.

Watoto arts dockor på rad, dockorna har olika hudfärger och olika hårfärger.

Hur ser din docklåda ut?

Watoto betyder barn på Swahili – och det är för alla barn vi skapar. Vi strävar efter en värld där varje barn känner sig inkluderat och har möjlighet att utvecklas, oavsett utseende eller var de bor. Tidiga barndomsår är avgörande för att forma de värderingar vi bär med oss resten av livet.

Visste du att vi skapar dockor med olika funktionsvariation? Kika in på våra terapidockor!

“Dockorna är så mycket mer än bara dockor. I det lilla gör dockorna skillnad för barnet, men i det stora gör de skillnad för samhället”

Vi är ett socialt företag

Vår affärside bygger på att skapa en positiv samhällsförändring. Vi gör det genom att skapa sysselsättning för individer som har varit exkluderade från arbetsmarknaden. Det kan vara utlandsfödda kvinnor som har haft svårt att hitta arbete. För oss är detta ett viktigt steg i vårt arbete för ett mer inkluderande samhälle. Vi är övertygade om att genom att stärka kvinnor och mammor skapar vi de bästa förutsättningarna för en ljusare framtid.

överblick över watoto arts verkstad i solna, symaskiner och sömmerskor som syr mjuka tygdockor

Vår produktion

Att ha produktionen i Sverige innebär att vi skär ned på långa transportleder, vilket drastiskt minskar vår koldioxidutsläpp och bidrar till att bekämpa klimatförändringar. Vi använder också närproducerade och hållbara material, vilket ytterligare minskar vårt ekologiska fotavtryck. Att producera lokalt gör det möjligt för oss att implementera de striktaste miljövänliga tillverkningsmetoderna och säkerställa att alla processer uppfyller höga miljöstandarder. 

"När vi skapar våra dockor har vi våra barn och vår planets välbefinnande i åtanke och det kan du känna av i varje docka"

Fatma får ett pris för sin verksamhet watoto arts.

Några av våra stoltaste ögonblick

Watoto Arts tog hem första plats i idetävlingen - För–kvinnor

Vi blev antagna till Reach For Change företagsinkubator

Vi blev utsedda till Change Leaders

Fatma Guettou blev utsedd till årets Womeneur

Watoto Arts vann Folkets Röst i Shift finalen

Dockorna fick en helsida i Vogue Scandinavia

Watoto Arts prisas av Toy Industries of Europe inom kategorin Diversity & Inclusion

Vi blev utsedda av Svensk Handel som en av 100 profiler som arbetar aktivt för en grönare och inkluderande e-handel