Berätta lite om dig själv och vad du jobbar med

Jag heter Linda Goding och driver Wynja Hantverk parallellt med att jag arbetar som lärare.
Wynja Hantverk är företag där jag arbetar med textilt hantverk.  Jag syr, väver och tovar. För mig är det viktigt att använda naturmaterial och gärna återbruk när det är möjligt. Jag tar också till vara på svensk ull som annars skulle slängas. Nåt jag verkligen tycker är roligt är att inspirera andra till att skapa. Jag håller workshops inom exempelvis tovning och säljer även material för att nåltova hemma. Att skapa med händerna är något som kan lugna sinnet, du får utlopp för din kreativitet och den härliga känslan av att ha skapat något från grunden är något jag vill sprida vidare.

Hur kom du i kontakt med ull?

I min uppväxt har det textila skapandet funnits runt mig från mormor och mamma. En sommar hyrde vi ett får som sällskap till vår get och där var det första mötet med ull. Jag läste till textilvetare,med inriktning mot handvävning på Högskolan i Borås för ca 15 år sen. Där började jag mig lära mer om ull och då insåg jag att det är ett fantastiskt material.

Berätta om ullen och dess egenskaper


Ullen är den fiber som enligt mig är den absolut bästa fibern. Ull skapas endast genom får och gräs så det är en energisnål och miljövänlig process. Då fåren klipps 1-2 gånger per år så kommer det naturligt mer råvara varje år.
Ofta klipps bara fåren 1 gång per år och då är den ullen inte lika eftertraktad, men det går att göra mycket av den ändå. Om du odlar så går det utmärkt att täckodla med ull som innehåller halm och skräp. Det sägs också rådjur inte gillar otvättad fårull så det är också en bra anledning att lägga ull i trädgården.
Ullen är mjuk och värmande. Den kan absorbera upp till ca 35 % av sin vikt i fukt och ändå värma.
Ull har ett naturligt flamskydd. Den är svårantändlig och därför använder brandmännen ullplagg. Så är du ute i naturen mycket kring lägereldar så är ull absolut bäst. En fleecetröja av plast smälter när det kommer i kontakt med eld.
Det finns fantastiskt värmda och mjuka ullfleecetröjor som jag verkligen vill tipsa om.

 

"Ull har ett naturligt flamskydd. Den är svårantändlig och därför använder brandmännen ullplagg."

Ull är naturligt isolerande. Förutom att hålla värmen kan du även använda det till att hålla saker kallt. Om du har en kall flaska en varm sommardag kan du lägga den i en ullvante så håller den sig kall längre. Ull fungerar även bra att isolera hus.

Det finns olika fårraser och därmed olika kvaliteter på ullen. Vissa upplever att ullplagg sticks och det beror mycket på hur långa ullfibrerna är som plagget är skapat av. Generellt kan man säga att ju längre fibrer ullen har desto mindre kliar den. Sen spelar såklart ullsorten stor roll. Merinoull är en finare ullfiber och därför är det populärt bland underställ. Se bara till att ullen är Muelsingfri för att se till att djuren mår bra.

Tova ull

Att tova ull är ett underbart sätt att skapa olika saker. Det som händer under tovningen är att ullfibrernas små hullingar hakar ihop sig i varandra. Det går att tova både med vatten, såpa och att gnugga. Det är den mekaniska bearbetningen som gör att det tovas, inte bara att ullen hamnar i varmt vatten.
Det går också bra att tova med en sk. Tovningsnål som har hullingar på sig och genom att picka med nålen i ullen så tovar den ihop sig och med den tekniken kan man forma figurer väldigt fritt.
Förutom att tova med ullen så kan man karda och spinna den till tråd och sticka, virka och väva av den. 
Industrin försöker hitta sätt att kopiera ullens fina egenskaper genom att skapa nya fibrer. Akryl är ett exempel på en fiber som är vanlig inom modeindustrin till stickade tröjor. Dock är Akryl och de andra syntetmaterialen tillverkade av olja vilket kräver fler av jordens resurser. Inget enskilt syntetiskt material har alla fina egenskaper som ullen har.

Så jag vill uppmana er att kolla på lappen som sitter på insidan av plaggen, Ofta i vänstra sömmen på tröjor och se vad plagget består av för material.
Ett ullplagg håller länge och om det går hål så går det att laga för att förlänga livslängden på plagget. 


Hur tar man hand om sin ull?

Ull är ett material som kan upplevas som svårt att ta hand om med tanke på hur det kan krympa i en tvättmaskin. 
Då ull är en sån fantastisk fiber så är det självtvättande. Har du ett plagg i ull som känns lite ofräscht så räcker det gott och väl att hänga ut det, gärna en fuktig dag. Det som kommer hända då är att ullen tvättar sig själv.
Har plagget en fläck så räcker det att tvätta själva fläcken. Använd ett ulltvättmedel och gnugga försiktigt.
Genom dessa självtvättande egenskaper så gör det att ett ullplagg behöver tvättas 5 gånger mindre än ett bomullsplagg.


Vilka är dina favoriter ullprodukter?


Mina favoritplagg med ull är ullunderställ, hemstickade tjocksockar, ulltofflor, ullsulor till skorna, vantar, mössor och stickade tröjor.
Jag väljer hellre två, tre lager ull än en tjock bylsig vinterjacka när det är max -10 grader ute.
Ullplädar finns det många av i mitt hem. En kall vinterkväll är det underbart att lägga sig på en ullmadrass i stället för att krypa ner mellan kalla lakan. En ullfilt under täcket värmer också fantastiskt.

Ull är ett sånt vackert material så jag tycker ullprodukter passar fint hemma. En tovad sittfäll, ullskålar, figurer av ull eller varför inte en ljuslykta av ull som man kan tända värmeljus i. Till påsk är det fint att hänga upp tovade små ägg i påskriset och till jul kan man skapa massa vackra juldekorationer till granen.

Jag hoppas att fler väljer ull i sina liv. Det är verkligen ett fantastiskt material som är hållbart, varmt och vackert. 

februari 02/24/23, 2023 — Linda Goding

Lämna en kommentar

Observera: kommentarer måste godkännas innan de publiceras.