Docklek för barn mellan 0-2 år

Känna och utforska

Mål: Att utveckla sensoriska färdigheter.

Aktivitet: Låt barnet känna på dockans olika material och texturer. Prata om hur de känns: mjuka, fasta, släta, grova. Watoto Arts dockor har supermjukt hår, fasta kroppar och färgglada kläder, låt barnet upptäcka det!

Prata och kommunicera

Mål: Öva på kroppsdelar

Aktivitet: Peka på dockans kroppsdelar och säg namnen högt: huvud, armar, ben, etc. Uppmuntra barnet att peka och repetera namnen själva.


Docklek för barn mellan  3-5 år

Berätta om tillskott i familjen

Mål: Förbered barnet på en förändring, det kan vara att att barnet ska få småsyskon eller annan förändring i barnets tillvara. 

Aktivitet: Använd bebisdockan för att på ett lekfullt sätt berätta för storasyskon att det snart kommer en bebis till familjen. Involvera storasyskon i hur man tar hand om en bebis med hjälp av bebisdockan. Förbered barnet på sin nya roll på ett mjuk och lekfullt sätt.

Tips: Har du sett att Watoto Arts dockor kan bära en bebisdocka i famnen? 


Prata om känslor

Mål: Öva på att sätta ord på olika känslor. 

Aktivitet: Spela upp olika scenarion där dockan är glad, ledsen, trött eller hungrig. Diskutera varför dockan känner så och hur barnet kan hjälpa dockan att må bättre. Låt barnet komma på egna lösningar och uppmuntra barnet på vägen. 


Problemlösning genom lek

Mål: Stimulera och utveckla problemlösningsförmåga.

Aktivitet: Skapa en hinderbana för dockan och låt barnet hitta lösningar för hur dockan kan ta sig igenom. Uppmuntra barnet att tänka högt och diskutera sina idéer.


Docklek för barn mellan 6-8 år

Skapa berättelser

Mål: Stimulera fantasi och kreativitet

Aktivitet: Låt barnet skapa en berättelse kring dockans dag. Vad gör dockan på morgonen, på eftermiddagen och på kvällen? Ställ följdfrågor för att uppmuntra vidare utveckling av historien. Prata om rutiner med barnet och låt barnet bestämma egna rutiner för dockan. 

Lära om mångfald och inkludering

Mål: Att förstå och värdera mångfald.

Aktivitet: Använd två dockor med olika hudfärger, det kan vara en svart docka och en vit docka. Prata om dockans hudfärg, hårfärg. Prata om att olika är bra och att alla är lika värdefulla.

Tips: Här kan du även involvera en av Watoto Arts terapidockor.     


Docklek för barn mellan 9-12 år

Kreativ verkstad

Mål: Stimulera kreativitet och fantasi

Aktivitet: Skapa accessoarer och kläder till dockan av barnets gamla kläder. Uppmuntra till uppcycling och miljötänk. 


Skapande verkstad

Mål: Stimulera kreativitet och fantasi

Aktivitet: skapa ett dockhus av gamla kartonger och inred med textilier och annat som ni har hemma. Låt dockan få bo i sitt nya hus. 

Sammanfattning

Efter varje lekstund, ta några minuter att reflektera tillsammans med barnet. Vad lärde ni er? Vad var roligt? Finns det något ni vill utforska mer nästa gång?

Använd dessa samtal för att stärka bandet mellan dig och ditt barn och för att förstå deras tankar och känslor bättre.

Dela gärna med er hur ni leker med era dockor!

Denna lekguide är designad för att främja kreativitet och lärande. Lekguiden gör lektiden till en meningsfull del av vardagen. Ha kul och njut av er lektid!

Lämna en kommentar

Observera: kommentarer måste godkännas innan de publiceras.