Berätta lite om dig själv

Jag heter Nellie och är en 18 årig tjej som går sista terminen av gymnasiet. Det finns mycket olika kreativa saker som jag tycker om att göra. Jag har alltid något nytt projekt på min fritid som jag jobbar på. Det kan vara allt från att rita till att sticka. Jag älskar att läsa och spenderar mycket av tiden som jag lägger på att pendla till skolan med att läsa.   

 

Vad studerar du till och varför valde du den linjen?

Jag går Textil- och designlinjen på S:t Eriks gymnasium. Det innebär att jag studerar sömnad, mönsterkonstruktion, modehistoria, fackteckning och design. Linjen är grunden som behövs för flera yrken inom modevärlden som skräddare, modedesigner eller mönsterkonstruktörer. 
När jag skulle välja linje för gymnasiet visste jag att jag skulle vilja ha en mer praktisk och kreativ skolgång. Sedan jag var liten har jag alltid pysslat och gjort något kreativt. Jag fick ett intresse för sömnad när jag var 8 år gammal. Sen dess har jag alltid försökt att lära mig själv hur man syr. När jag då fick reda på att det fanns en linje på gymnasiet där jag fick göra allting som jag tycker är roligt kände jag att det var ett solklart val. 

 

Varför gillar du att sy?

Att sy är som mycket inom hantverk där man skapar något av det som finns runt omkring dig. Det handlar om att se en vision och sedan hitta en väg att skapa det. Det är vad jag tycker om med att sy. Det som är roligt med kreativt skapande som sömnad är problemlösningen som krävs för att hitta det bästa och enklaste sättet att få din vision till verklighet. 

 

Hur kommer det sig att du praktiserar hos Watoto Arts?


När jag skulle söka praktik så letade jag efter en plats där man får lära sig om hur det är att ha ett lite mindre företag. När jag hittade Watoto Arts så tyckte jag att det var ett fantastiskt koncept som verkligen gör skillnad för barnen i dagens samhälle. Det är så fint att vara med i något som gör att alla barn känner sig inkluderade. 


Hur har din praktik varit, vad har du fått göra?


Under dessa 8 veckor har jag fått känna på hur det är att driva ett företag. Därmed har det funnits flera olika arbetsuppgifter för mig att göra. Jag har fått hjälpa till att utveckla nya dockkläder samt sy dom. Sedan har jag även fått hjälpa till med att sy dockor samt jobba digitalt med illustrationer. 

Vad är det för digitalt material som du har fått ta fram?

Fatma hade en idé om att göra klippdockor som föräldrar hemma kan skriva ut och ge till sina barn. Jag tog inspiration från dockornas befintliga kläder men även olika yrkens uniformer. Sedan var det bara att illustrera dockorna och olika typer av kläder till dom. Klippdockorna går nu att skriva ut, klippa ut och sedan kan barnen fylla i hår och hud som de vill.

Hur är det att jobba hos ett familjebolag?


Det har varit en väldigt intressant upplevelse som har gett mig mycket erfarenhet av hur det är att driva ett familjeföretag. Det är en friare arbetsmiljö där man kan prova på olika saker. Jag har fått se hur samarbeten går till mellan Watoto och andra företag. I dessa samarbeten har jag fått se hela loppet från början till slut i produktutveckling. Jag har haft det väldigt roligt och fått lära mig väldigt mycket om vad som krävs för att driva ett företag. Jag har även fått lära mig om olika typer av program i brodering maskinen och hur det går till att designa ansikten till dockorna i dom programmen. Det har även varit väldigt intressant att se hur ett familjeföretag hanterar effektivisering i sin produktion. 

Vad vill du göra i framtiden?


Vad jag vill göra i framtiden är fortfarande väldigt oklart för mig. Jag vill absolut studera vidare så småningom inom någonting kreativt. Jag har svårt att se mig själv i en miljö som inte har någon typ av kreativitet inblandat. 

 

Tre korta fakta om dig:

  1. Jag älskar att sticka och virka.

  2. Jag är intresserad av inredning.

  3. Jag är omgiven av många i min släkt som är konstnärliga och kreativa.

maj 05/20/23, 2023 — Fatma Guettou
Taggar: Intervju Praktik

Lämna en kommentar

Observera: kommentarer måste godkännas innan de publiceras.