Hur allt började...

Watoto Arts är ett socialt företag som verkar för att skapa en positiv samhällsförändring. 

Idén till Watoto Arts kom av att se bristen av representation i leksaksbutikerna. Vi kunde inte hitta dockor som våra egna barn kunde identifiera sig med och de få dockor som fanns var tillverkade långt bort, innehöll plaster och var varken hållbara eller tillverkade på ett schysst och transparent sätt. För att motverka den skeva bild som skapas av dagens begränsade utbud, tog vi saken i egna händer och började designa och producera egna dockor, det blev startskottet för familjeföretaget Watoto!

“Jag satte mig vid köksbordet på kvällen när jag var föräldraledig och började sy en docka till min son. På morgonen när barnen vaknade gav jag dockan till dem och översköljdes av kärlek och stolthet. Det borde vara en självklarhet att alla barn ska kunna leka med dockor som liknar dem själva!”

Hur ser din docklåda ut? Representerar den samhället?

Watoto är Swahili och betyder barn- alla barn. Vår vision är att skapa en värld där alla barn känner sig inkluderade och får utvecklas, oberoende av hur vi ser ut och vart vi bor. Vi vet att grunden för många av de värderingar vi tar med oss i livet läggs i tidig ålder. Vi vet också hur viktigt det är att kunna identifiera sig med sin omgivning för att bädda för en trygg och självsäker individ. Våra prisbelönta dockor är därför mer än bara dockor, de är ett verktyg för att utveckla empati och självkänsla och på så sätt skapa en positiv samhällsförändring. 

Låt oss vidga våra vyer genom docklek!

“Dockorna är så mycket mer än bara dockor. I det lilla gör dockorna skillnad för barnet, men i det stora gör de skillnad för samhället”

Vi är ett arbetsintegrerande socialt företag

Watoto Arts är ett arbetsintegrerande socialt företag som verkar för att skapa en positiv samhällsförändring. Vi skapar sysselsättning för individer som har varit exkluderade från arbetsmarknaden, det kan vara utlandsfödda kvinnor som som har haft svårt att hitta arbete. För oss är detta ett viktigt steg i vårt arbete för ett mer inkluderande samhälle. Vi är övertygade om att genom att stärka kvinnor och mammor skapar vi de bästa förutsättningarna för en ljusare framtid. 

Läs mer om arbetsintegrerande socialt företag här

Vår produktion

Alla våra produkter är omsorgsfullt designade och tillverkade för hand i Solna. Vi har skapat en kort, hållbar och lokal produktionskedja som tillåter oss att tillverka säkra leksaker som håller i generationer. Alla våra dockor är tillverkade för hand av hållbara tyger som är noggrant utvalda av vårt team. 

När vi formger våra dockor har vi mångfald, inkludering och representation som mål

När vi väljer material till dockorna har vi hållbarhet, säkerhet och miljö som mål

När vi tillverka våra dockor har vi kvalitet, säkerhet och hållbarhet som mål

När du köper våra produkter kan du därför vara säker på att du har gjort en fin investering för dig, för barnen och för vår planet. 

Alla Watoto leksaker skapas enligt EU-kraven för leksakssäkerhet. Vi följer EN71 standarden och alla våra produkter är giftfria och brandsäkra. 

Låt Watoto dockorna bli ditt självklara val framför massproducerade plastleksaker!

Vårt Sortiment

Kärnan i Watoto Arts arbete är att erbjuda inkluderande dockor genom en ansvarsfull och lokal produktion. I vårt sortiment hittar du dockor med olika etniciteter, olika hudfärger, olika hårfärger samt olika funktionsvariationer. Vi vill att varje barn ska känna sig sedd och att varje barn ska kunna vara huvudpersonen i sin lek. 

Tack vare vår korta produktionskedja kan vi även anpassa dockor efter önskemål där du som kund tillsammans med vårt team kan designa en docka efter dina behov. Skriv till oss här så hjälper vi dig! 

Våra dockor passa till alla tillfällen, har du blivit bjuden på en baby shower? Då passar det ypperligt med en förälder-docka med tillhörande bebis. Ska du på kalas? Skäm bort födelsedagsbarnet med en docka som representerar hen, eller designa en look alike docka! Har du ett barn som ska skolas in? Beställ en look alike förälderdocka att ta med till sovstunden. 

Vill du stödja vårt hållbarhetsarbete? Beställ accessoarer som vi tillverkar av resttyger!

"När vi skapar våra dockor har vi våra barn och vår planets välbefinnande i åtanke och det kan du känna av i varje docka"

Hållbarhet

Vi skapar inte bara dockor, vi har stora drömmar om att göra världen en bättre och snällare plats att bo på. 

Miljö och klimatfrågorna är våra hjärtefrågor och vi jobbar hårt och kontinuerligt för att bidra till en positiv förändring. Vi är oerhört stolta över vår lokala produktion som tillåter oss att ha full kontroll över alla produktionsstegen. Hållbarhet löper som en röd tråd genom hela vår kedja. Vi har byggt upp en ansvarsfull produktion där vi väljer ut material med stor omsorg. När vi designar en produkt tänker vi efter hur vi utformar den för att skapa minimalt med spill, ett exempel är: när vi skär ut tyg till våra dockor har vi en strategi som skapar minimalt med tygspill. Det lilla tygspill som ändå bli skapar vi accessoarer av eller skänker till kreativa verksamheter. Vill du ha tygspill från oss? Hör av dig här!  

Vi bidrar till de globala målen

Vi följer de 17 Globala målen och Agenda 2030 för en ekonomiska, socialt och miljömässigt hållbar utveckling (läs mer här).

Vi har valt att fokusera på följande mål

Delmål 4 God utbildning för alla

Delmål 8.6 Främja ungas anställning, utbildning och praktik

Delmål 16.1 Minska våldet i världen

Delmål 9.2 Främja inkluderande och hållbar industrialisering

Delmål: 10.2 Främja social, ekonomisk och politisk inkludering

Delmål 12.5 Minska mängden avfall 

Så här jobbar vi konkret för att skapa ett minimalt klimatavtryck

- Vi designar och producerar alla våra produkter i Sverige

- Vi har minimala transportsträckor

- Vi använder upp all vår spilltyg

Impact

Så här jobbar vi konkret för att skapa en positiv samhällsförändring

- Vi sysselsätter lokalt

- Vi har en transparent, hållbar och schysst verksamhet i Sverige 

- Vi erbjuder dockor som representerar alla, vi ser alla

Här är några av våra stoltaste ögonblick

Watoto Arts tog hem första plats i idetävlingen - För–kvinnor

Vi blev antagna till Reach For Change företagsinkubator

Vi blev utsedda till Change Leaders

Fatma Guettou blev utsedd till årets Womeneur

Watoto Arts vann Folkets Röst

Dockorna fick en helsida i Vogue Scandinavia

Samverkan

Vi på Watoto Arts älskar att samarbeta. Tillsammans blir vi starkare och tillsammans skapar vi större effekt!

Våra olika erfarenheter och perspektiv är en styrka som vi vill ta vara på för att bidra till ett mer inkluderande samhälle.

Hör gärna av dig om du har en idé eller vill samarbeta med oss!

Hjälp oss
utmana normer!

Vi kommer aldrig sluta kämpa för en bättre framtid där mångfald, jämlikhet och inkludering är självklarheter för alla- både barn och vuxna.