Fatma och Hamid sitter och håller om varandra i en park

Om oss

Vi heter Fatma Guettou och Hamid Noroozian och det är vi som är grundarna och driver Watoto Arts.

Watoto Arts är ett socialt företag som verkar för att skapa en positiv samhällsförändring. 

Idén till Watoto Arts kom av att se bristen av representation i leksaksbutikerna. Vi kunde inte hitta dockor som våra egna barn kunde identifiera sig med och de få dockor som fanns var tillverkade långt bort, innehöll plaster och var varken hållbara eller tillverkade på ett schysst och transparent sätt. För att motverka den skeva bild som skapas av dagens begränsade utbud, tog vi saken i egna händer och började designa och producera egna dockor, det blev startskottet för familjeföretaget Watoto Arts!

En resa

Ett Familjeföretag

Hur det började...

“Jag satte mig vid köksbordet på kvällen när jag var föräldraledig och började sy en docka till min son. På morgonen när barnen vaknade gav jag dockan till dem och översköljdes av kärlek och stolthet. Det borde vara en självklarhet att alla barn ska kunna leka med dockor som liknar dem själva!”

Hur ser din docklåda ut? Representerar den samhället?

Watoto är Swahili och betyder barn- alla barn. Vår vision är att skapa en värld där alla barn känner sig inkluderade och får utvecklas, oberoende av hur vi ser ut och vart vi bor. Vi vet att grunden för många av de värderingar vi tar med oss i livet läggs i tidig ålder. Vi vet också hur viktigt det är att kunna identifiera sig med sin omgivning för att bädda för en trygg och självsäker individ. Våra prisbelönta dockor är därför mer än bara dockor, de är ett verktyg för att utveckla empati och självkänsla och på så sätt skapa en positiv samhällsförändring. 

Låt oss vidga våra vyer genom docklek!

“Dockorna är så mycket mer än bara dockor. I det lilla gör dockorna skillnad för barnet, men i det stora gör de skillnad för samhället”

Vi är ett arbetsintegrerande socialt företag

Watoto Arts är ett arbetsintegrerande socialt företag som verkar för att skapa en positiv samhällsförändring. Vi skapar sysselsättning för individer som har varit exkluderade från arbetsmarknaden, det kan vara utlandsfödda kvinnor som har haft svårt att hitta arbete. För oss är detta ett viktigt steg i vårt arbete för ett mer inkluderande samhälle. Vi är övertygade om att genom att stärka kvinnor och mammor skapar vi de bästa förutsättningarna för en ljusare framtid. 

Läs mer om arbetsintegrerande socialt företag här

Här återvinner och återanvänder vi
En bild som visar hur det ser ut där dockorna blir till

Vår produktion

Alla våra produkter är omsorgsfullt designade och tillverkade i Sverige. Vi är stolta över att ha en kort och hållbar produktionkedja som tillåter oss att tillverka säkra leksaker som håller i generationer. Alla våra dockor är tillverkade för hand av hållbara tyger som är noggrant utvalda av vårt team. 

När du köper våra produkter kan du därför vara säker på att du har gjort en fin investering för dig, för barnen och för vår planet. 

Alla Watoto leksaker skapas enligt EU-kraven för leksakssäkerhet. Vi följer EN71 standarden och alla våra produkter är giftfria och brandsäkra. .