Slowfashionpodden: Representation, mångfald och dockor
Det var en ära att få träffa och prata med Johanna. Så här fint sammanfattar hon poddavsnittet och här kan du lyssna på podden!
text av Johanna
"Man kan ju köpa en massproducerad docka, men man kan också tänka: vad leder den här massproducerade dockan till? Att den är så billig, vem får betala kostnaden för den? Försöka se förbi det här att det är billigt och lättillgängligt. Jag vill gynna mitt barn, men vill jag göra lite till? Finns det något som är designat och tillverkat i Sverige, som bidrar till mer? När jag investerar i den här dockan så är det inte bara dockan utan så mycket mer runt den" – Fatma Guettou, grundare av Watoto Arts, https://watotoarts.com/
Detta avsnitt handlar om hur en frustration i leksaksaffären blev till ett helt företag. För några år sedan skulle Fatma köpa en docka till sitt barn och slogs av att utbudet inte alls speglade samhället i stort. Men istället för att bara känna en sorg över att så lite hänt sedan hon själv var liten och lekte med blonda Barbie-dockor tog hon saken i egna händer. Idag driver hon Watoto Arts tillsammans med sin man, ett företag som gör svensktillverkade dockor med syfte att utmana normer och skapa förutsättningar för inkluderande lek.
Vi pratar också om ett amerikanskt docktest som är rakt igenom hjärtskärande och om vikten av att tänka på hela samhället som en "docklåda". Dessutom: smarta taktiker för att hjälpas åt för att fler ska få synas och höras. Och så dyker vi in i det här att driva eget, våga testa sig fram och alltid vilja lära sig mer. Samt hur tänker Watoto Arts i valet av textila material och produktion? Går det ens att vara trovärdig inom mångfaldsfrågor om en inte har stenkoll på hela produktionen?
..
Text från Slowfashionpodden