Har ditt barn en snuttis?

Hade du en snuttis som liten?

Visste du att snuttis även kallas för övergångsobjekt? De är viktiga för barnets psykologiska utveckling. Småbarn kan ju inte resonera sig till tröst utan måste ha ett konkret objekt vars ändamål är att skänka tröst och lugn. Det här är också varför många barn känner en speciell anknytning till sin snuttis och att föräldrar gör allt för att snuttisen inte ska komma bort.

Snuttisen består ofta av ett gosedjur med snälla ansiktsdrag samt en mjukkropp som är kramvänlig för de små. 

Här är 5 anledningar till varför snuttisar och snuttefiltar är viktiga för barn:

  1. Trygghet och säkerhet - snuttisar fungerar som en trygg och bekant närvaro för barnet, den ger en känsla av säkerhet och stabilitet.
  1. Barnens sömnkvalitet - Genom att ha en snuttis vid sin sida kan nattningen bli lättare och snabbare. Det kan även underlätta för andra familjemedlemmar att natta barnet. 
  1. Känslomässig utveckling - Snuttisar ger barnet en möjlighet att hantera känslor och utmaningar. Det är en viktig del av den känslomässiga utvecklingen.
  1. Tröstkälla vid separation - När föräldrar inte är närvarande kan snuttisen vara en tröstkälla för barnet. Det blir en förlängning av föräldrarnas närvaro och kan göra inskolningen lättare. 
  1. Rutiner och Struktur - Snuttisen kan integreras i olika rutiner, som att läsa en bok eller innan läggdags. Det hjälper barnet att förstå och följa rutiner, vilket skapar en känsla av struktur i vardagen.

Föräldraskap handlar inte bara om att tillfredsställa fysiska behov, utan även om att främja barnets psykologiska utveckling. En intressant aspekt av detta är kopplad till användningen av snuttisar eller snuttefiltar. Här kommer 5 vetenskapliga belägg för att använda snuttefiltar främja barns psykologiska utveckling. 

  1. En snuttefilt fungera som ett säkerhetsobjekt och skapar en trygg bas som underlättar utforskning av omvärlden.
  1. Barn som har tillgång till en snuttefilt har lättare att självreglera sina känslor och hantera stress.
  1. snuttefilten skapar en trygg och bekant atmosfär som underlättar övergången till sömn och kan minska vakna nätter.
  1. Genom att projicera sina egna känslor på snuttefilt, kan barnet öva på empati och känslomässig förståelse.
  1. Under perioder av stora förändringar eller utvecklingsmilstolpar, som att börja på förskolan eller gå igenom separationer, kan snuttefilt fungera som ett pålitligt stöd för barnet. 


Här kan du hitta våra ekologiska och lokaltproducerade snuttefiltar


Att välja en snuttis eller snuttefilt som är tillverkad i Sverige av ekologiskt material innebär att man inte bara tar hand om sitt barns välbefinnande utan också om miljön och framtiden. Ekologiska material är snälla mot känslig hud och minimerar exponeringen för kemikalier. Lokaltproducerade alternativ minskar miljöpåverkan genom att minska transport avståndet och stödja lokala företag.

Låt oss skapa en trygg och hållbar framtid för våra små genom att göra medvetna val redan från de tidigaste stunderna i deras liv.

januari 01/05/24, 2024 — Fatma Guettou

Lämna en kommentar

Observera: kommentarer måste godkännas innan de publiceras.